CESTA NA TAIWAN PŘINÁŠÍ DALŠÍ SPOLUPRÁCI

JENLOGO2

CESTA NA TAIWAN PŘINÁŠÍ DALŠÍ SPOLUPRÁCI

PRAHA 4. června 2021 – Součástí delegace Senátu České republiky na Taiwan v roce 2020 byl Assoc. Prof. Ing. Ivo Stachiv, Ph.D., expert akademie věd, který využil možnosti spolupráce s tamními firmami v oblasti nano technologií pro boj s covid-19. Nanoroušky Expergel, které svými vlastnostmi předčí klasické respirátory FFP2, přinášejí zásadní výhody i v oblasti ekologie. Jejich používáním se dá snížit ekologické zatížení České republiky až o desítky tisíc tun odpadu.

Boj proti pandemii nemoci covid-19 přinesl do života občanů České republiky mnoho změn
a negativních dopadů na život. Neexistuje snad ani jedna oblast lidských aktivit, která by nebyla nemocí poznamenána. Jednou z nich je i ekologická zátěž, protože např. používání roušek
a respirátorů znamenalo obrovský nárůst odpadu oproti letům před vznikem pandemie. Podle údajů webu expertgel.cz mohlo jen za uplynulých 200 dnů z použitých respirátorů vzniknout více než 34 tisíc tun odpadu, který navíc zatížil ekologii v ČR. I když jsou v současnosti opatření proti pandemii na ústupu, je zřejmé, že covid-19 nás bude ještě dlouho provázet. Přišel čas zvážit, jakými prostředky se mu budeme dále bránit. Jednou z možností na poli ochrany dýchacích cest jsou tzv. nanoroušky, které se dají používat při správném ošetřování minimálně 200 dní. Nanomateriály a nanotechnologie patří k úspěšně se rozvíjejícím oblastem technologií. Mají své využití i v lékařství, kde jejich nošení může zlepšit účinnost ochrany proti covid-19, zvýšit komfort pro uživatele a snížit ekologickou zátěž.

Výhradní distribucí taiwanské značky Expertgel v ČR a na vybraných trzích v EU byla ve spolupráci
s Assoc. Prof. Ing. Ivo Stachivem, Ph.D. pověřena ostravská společnost AVE Finance. Jsme
z nanoroušek nadšení a spolu s námi také všichni ti, kdo je měli možnost vyzkoušet. Srovnávat je s klasickými respirátory FFP2 je skoro nesmysl - nanoroušky vyhrávají ve všech směrech, včetně toho dlouhodobě ekonomického,“
sdělil Ing. Pavel Orság, majitel a jednatel AVE Finance.

Nanorouška má oproti klasickým respirátorům FFP2 mnoho výhod. Protože prošla biotechnologickým vývojem, který klade důraz na celkové pohodlí při nošení roušek po celý den, je komfortnější
a umožňuje lepší dýchání. Nemalé klady má nanorouška i z pohledu efektivity dlouhodobých nákladů na ochranu dýchacích cest proti covid-19. Klasický respirátor má životnost 8 hodin, kdežto 3D nanoroušku Expertgel můžete 200krát vyprat a používat více než 200 dní. Tím šetří náklady nejen svému uživateli, ale v konečném důsledku i náklady na likvidaci 200 klasických respirátorů, které by musel uživatel jinak vyhodit do odpadu. V případě, že by šlo o respirátory ze zdravotních zařízení, by se jednalo navíc o tzv. odpad s nebezpečnou vlastností, který podléhá speciální likvidaci.

Všechny uvedené údaje jasně hovoří v prospěch nanoroušek a jejich efektivnímu využití v boji proti covid-19 i v dalších oblastech ochrany dýchacích cest. „Spolupráce s kolegy z Taiwanu si vážíme, jejich aplikované výsledky využití moderních technologií jsou pro nás velmi podnětné,“ říká závěrem Ing. Pavel Orság.