CESTA NA TAIWAN PŘINÁŠÍ DALŠÍ SPOLUPRÁCI

JENLOGO2

CESTA NA TAIWAN PŘINÁŠÍ DALŠÍ SPOLUPRÁCI

PRAHA 4. června 2021 – Součástí delegace Senátu České republiky na Taiwan v roce 2020 byl Assoc. Prof. Ing. Ivo Stachiv, Ph.D., expert akademie věd, který využil možnosti spolupráce s tamními firmami v oblasti nano technologií pro boj s covid-19. Nanoroušky Expergel, které svými vlastnostmi předčí klasické respirátory FFP2, přinášejí zásadní výhody i v oblasti ekologie. Jejich používáním se dá snížit ekologické zatížení České republiky až o desítky tisíc tun odpadu.

Boj proti pandemii nemoci covid-19 přinesl do života občanů České republiky mnoho změn
a negativních dopadů na život. Neexistuje snad ani jedna oblast lidských aktivit, která by nebyla nemocí poznamenána. Jednou z nich je i ekologická zátěž, protože např. používání roušek
a respirátorů znamenalo obrovský nárůst odpadu oproti letům před vznikem pandemie. Podle údajů webu expertgel.cz mohlo jen za uplynulých 200 dnů z použitých respirátorů vzniknout více než 34 tisíc tun odpadu, který navíc zatížil ekologii v ČR. I když jsou v současnosti opatření proti pandemii na ústupu, je zřejmé, že covid-19 nás bude ještě dlouho provázet. Přišel čas zvážit, jakými prostředky se mu budeme dále bránit. Jednou z možností na poli ochrany dýchacích cest jsou tzv. nanoroušky, které se dají používat při správném ošetřování minimálně 200 dní. Nanomateriály a nanotechnologie patří k úspěšně se rozvíjejícím oblastem technologií. Mají své využití i v lékařství, kde jejich nošení může zlepšit účinnost ochrany proti covid-19, zvýšit komfort pro uživatele a snížit ekologickou zátěž.

Výhradní distribucí taiwanské značky Expertgel v ČR a na vybraných trzích v EU byla ve spolupráci
s Assoc. Prof. Ing. Ivo Stachivem, Ph.D. pověřena ostravská společnost AVE Finance. Jsme
z nanoroušek nadšení a spolu s námi také všichni ti, kdo je měli možnost vyzkoušet. Srovnávat je s klasickými respirátory FFP2 je skoro nesmysl - nanoroušky vyhrávají ve všech směrech, včetně toho dlouhodobě ekonomického,“
sdělil Ing. Pavel Orság, majitel a jednatel AVE Finance.

Nanorouška má oproti klasickým respirátorům FFP2 mnoho výhod. Protože prošla biotechnologickým vývojem, který klade důraz na celkové pohodlí při nošení roušek po celý den, je komfortnější
a umožňuje lepší dýchání. Nemalé klady má nanorouška i z pohledu efektivity dlouhodobých nákladů na ochranu dýchacích cest proti covid-19. Klasický respirátor má životnost 8 hodin, kdežto 3D nanoroušku Expertgel můžete 200krát vyprat a používat více než 200 dní. Tím šetří náklady nejen svému uživateli, ale v konečném důsledku i náklady na likvidaci 200 klasických respirátorů, které by musel uživatel jinak vyhodit do odpadu. V případě, že by šlo o respirátory ze zdravotních zařízení, by se jednalo navíc o tzv. odpad s nebezpečnou vlastností, který podléhá speciální likvidaci.

Všechny uvedené údaje jasně hovoří v prospěch nanoroušek a jejich efektivnímu využití v boji proti covid-19 i v dalších oblastech ochrany dýchacích cest. „Spolupráce s kolegy z Taiwanu si vážíme, jejich aplikované výsledky využití moderních technologií jsou pro nás velmi podnětné,“ říká závěrem Ing. Pavel Orság.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.