V jakých zemích se neobejdeme bez ochrany úst a nosu?

beach-1751455_1920

Prázdniny jsou v plném proudu a spousta Čechů plánuje dovolenou v zahraničí nebo jsou již na cestě na dovolenou. Jaká nařízení je potřeba v jednotlivých destinacích dodržovat a kam si přibalit potřebnou ochranu úst a nosu? 

Chorvatsko

Dlouhodobě nejoblíbenější destinací je pro české turisty Chorvatsko. Od 26.7.2021 mohou čeští občané vstupovat do Chorvatska s platným EU digitálním COVID certifikátem.

Ostatní cestující, kteří tento certifikát nemají, musí doložit jednu z níže uvedených variant:

  • Negativní PCR test vystavený testovací laboratoří v anglickém jazyce (ne starší 72 hodin).
  • Negativní antigenní test na SARS-CoV-2 provedený akreditovanou laboratoří (ne starší 48 hodin).
  • Písemné potvrzení o očkování proti nemoci COVID-19 pro osoby, které byly očkovány oběma dávkami vakcíny používané v EU (po druhém očkování musí uplynout nejméně 14 dnů).
  • Písemné potvrzení o očkování proti nemoci COVID-19 pro osoby, očkované první dávkou vakcíny používané v EU (po očkování musí uplynout nejméně 22 dnů ale ne víc než 42 dnů) POZOR: U očkovaných vakcínou AstraZeneca může být doba po prvním očkování až 84 dnů.
  • Potvrzení o prodělání nemoci COVID-19 pozitivním PCR nebo antigenním testem. Test musel být proveden před více jak 11 dny, a ne později než 180 dnů před příjezdem.

Pro děti mladší 12 let je udělena výjimka z povinnosti prokazovat se negativním testem. Cestujícím je také doporučeno vyplnit před příjezdem epidemiologický formulář který můžete najít zde.

V destinaci je potřeba dodržovat obecná ochranná opaření. V Chorvatsku je konkrétně potřeba nosit ochranu úst a nosu ve všech veřejných vnitřních prostorech. Rovněž je doporučeno nosit ochranu venku, pokud není možné udržet bezpečnou vzdálenost (1,5m). Další nařízení je pak zákaz prodeje alkoholu po 23:00 hod. až do 6:00 hod.

Řecko

Návštěvníci, kteří letí do Řecka, musí nejpozději den před příletem vyplnit registrační formulář, který můžete najít zde (cestující rodina může předložit pouze jeden formulář). Po vyplnění formuláře obdrží cestující v den plánovaného příletu QR kód, který je potřeba při odbavení předložit s jedním z níže uvedených testů či průkazů:

  • Oficiální EU digitálním COVID certifikátem informující o dokončeném očkování (14 dnů po druhé dávce), prodělání nemoci COVID – 19 nebo negativním výsledku PCR či antigenním testu.
  • Negativní PCR test vystavený testovací laboratoří v anglickém jazyce (ne starší 72 hodin).
  • Negativní antigenní test na SARS-CoV-2 provedený akreditovanou laboratoří (ne starší 48 hodin) POZOR: antigenní test je uznáván pouze při provedení výtěru z nosohltanu nebo hrtanu. Příslušná vláda testy ze slin nebo kloktáním neuznává.
  • Písemné potvrzení v anglickém jazyce o očkování proti nemoci COVID-19 pro osoby, které byly očkovány oběma dávkami vakcíny používané v EU (po druhém očkování musí uplynout nejméně 14 dnů).
  • Potvrzení o prodělání nemoci COVID-19 pozitivním PCR testem. Test musel být proveden dříve než 2 měsíce před příjezdem, a ne později než 9 měsíců před příjezdem.

Pro děti mladší 12 let je udělena výjimka z povinnosti prokazovat se negativním testem. Cestující ze všech destinací mohou být při příjezdu do Řecka namátkově podrobeni antigennímu rychlotestu na COVID – 19 a jsou povinni test podstoupit.

Obecná nařízení pak udávají povinné nošení ochrany úst a nosu uvnitř. Veškerá preventivní opatření mohou být změněna v závislosti na epidemiologickou situaci v různých regionech.

! Řecko je od 26.7.2021 zařazeno mezi země s vysokým rizikem nákazy. Věnujte, prosím, větší pozornost podmínkám pro návrat do ČR.

Itálie

Itálie má vlastní vnitrostátní klasifikaci rizikových oblastí, a proto je potřeba před odjezdem dohledat konkrétní požadavky daného regionu. Pro další informace může být užitečná informační linka MZV 222 264 222 nebo online dotazník, který po vyplnění zobrazuje veškeré potřebné informace, jež k cestě potřebujete. Dotazník můžete nalézt zde

Každý cestující musí před příjezdem vyplnit online PLF formulář (nezletilí cestující mohou být registrování v jednom formuláři), díky čemuž bude cestujícímu vygenerován QR kód, kterým se cestující prokáže a také doloží EU certifikát v anglickém jazyce nebo jedno z osvědčení z níže uvedených možností:

  • Dokončen očkování (po druhém očkování musí uplynout nejméně 14 dnů).
  • Negativní PCR test vystavený testovací laboratoří v anglickém jazyce (ne starší 48 hodin).
  • Negativní antigenní test na SARS-CoV-2 (ne starší 48 hodin).
  • Prodělání nemoci COVID -19 v posledních 6 měsících.

Pro děti mladší 6 let je udělena výjimka a nemusí se prokazovat negativním testem. Transit vlastním vozidlem přes Itálii zůstává bez testu do 36 hodin.

V Itálii stále platí vyhlášení nouzového stavu, které bylo prodlouženo do 31.12.2021. Podle obecných opatření je povinné nosit ochranu úst a nosu v uzavřených prostorech, dopravních prostředcích a v případě, kdy není možné dodržet bezpečnou vzdálenost. Další obecná opatření jsou pak upravena a specifikována na daný region podle vnitrostátní klasifikace. Aktuální barevné škálování daných oblastí můžete najít zde. Další informace pak také můžete nalézt na tomto odkazu

Španělsko

Návštěvníci cestující do Španělska letecky či lodí musí nejpozději den před příjezdem nebo příletem do destinace vyplnit registrační formulář, který Vám zašle QR kód. Pro vyplnění formuláře můžete také využít aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Registrační formulář musí každý cestující vyplnit zvlášť včetně dětí. Povinnost vyplnit tento formulář mají také osoby tranzitující kterýmkoliv španělským letištěm nebo přístavem. Formulář nebo QR kód je potřeba při odbavení předložit. Další požadavky na cestujících nejsou aktuálně žádné. Je ale nutné ověřovat požadavky samotných leteckých společností, které se mohou lišit a mohou požadovat:

  • Oficiální EU digitálním COVID certifikátem informující o dokončeném očkování (14 dnů po druhé dávce), prodělání nemoci COVID – 19 nebo negativním výsledku PCR či antigenním testu.
  • Negativní PCR test vystavený testovací laboratoří v anglickém jazyce (ne starší 48 hodin).
  • Negativní antigenní test na SARS-CoV-2 zahrnutý do seznamu Evropské komise (https://covid-19-diagnostics.jrc.ec.europa.eu/devices#form_content ) (ne starší 48 hodin).
  • Očkovací potvrzení v anglickém jazyce o očkování proti nemoci COVID-19 pro osoby, které byly očkovány oběma dávkami vakcíny používané v EU (po druhém očkování musí uplynout nejméně 14 dnů).
  • Osvědčení o prodělání nemoci COVID-19 vydaný příslušným orgánem nebo lékařem s platností minimálně 11dní po prvním odhalení. Maximálně pak 180dní.

Každý z těchto dokumentů musí být vydán ve španělštině, francouzštině, němčině nebo angličtině. Dětem mladším 12 let je udělena výjimka z povinnosti předkládat výše uvedená potvrzení, musí však předložit vygenerovaný QR kód. Ověřte si jaké požadavky mají vaše letecké společnosti!

Pokud máte v plánu navštívit Španělsko pozemní dopravou, nemusíte vyplňovat žádný formulář. Ani předkládat uvedené dokumenty. Tyto podmínky se však mohou rychle změnit. Doporučujeme Vám tak vše kontrolovat na stánkách MZV

Ochrana úst a nosu je povinná ve veřejných prostorech. Restaurace a bary jsou pak otevřeny do 23:00 hod.

Francie

Od 1.7.2021 Francie akceptuje pro vstup evropský Covid pas, který zaznamenává provedení testu, dokončené očkování či prodělání nemoci COVID – 19 v posledních 6 měsících. Všichni cestující také musí před příjezdem vyplnit čestné prohlášení o bezinfekčnosti, na základě kterého prohlašují, že nemají příznaky COVID -19 a nebyli v kontaktu s potvrzeným případem 14 dnů před cestou. Pokud nedisponujete evropským Covid pasem, můžete také doložit jeden z níže uvedených dokladů:

  • Oficiální EU digitálním COVID certifikátem informující o:
    • Dokončeném očkování (14 dnů po druhé dávce).
    • Dokončené jednorázové očkování (4 týdny po dávce).
    • Potvrzení o první dávce (po 14 dnech po očkování, pokud osoba prodělala COVID).
    • Negativní výsledek PCR nebo antigenního testu.
  • Negativní PCR test (ne starší 72 hodin).
  • Negativní antigenní test na SARS-CoV-2 (ne starší 72 hodin).
  • Potvrzení o očkování proti nemoci COVID-19 pro osoby, které byly očkovány oběma dávkami vakcíny používané v EU (po druhém očkování musí uplynout nejméně 14 dnů).
  • Potvrzení o očkování proti nemoci COVID-19 pro osoby, které byly očkovány jednorázovou vakcínou (4 týdny po očkování).
  • Potvrzení o očkování proti nemoci COVID-19 pro osoby, které byly očkovány první dávkou vakcíny používané v EU a prodělali nemoc COVID – 19 (14 dnů po první dávce).

Dětem mladším 11 let je udělena výjimka z povinnosti prokazovat se uvedenými doklady.

Používání ochrany úst a nosu ve venkovních prostorech již není povinné. Ochranu však musíte požívat při vstupu do uzavřených veřejných míst, ve veřejné dopravě, taxi, restauracích či kavárnách. Aktuální informace pro vstup do Francie a aktuálních opatřeních můžete najít zde.

 

Pravidla pro vstup do jednotlivých zemí a obecná nařízení se mohou v průběhu léta měnit. Je tak nutné před cestou veškeré požadavky zkontrolovat například zde.

Podle všech dostupných informací je momentálně při příjezdu do většiny zemí EU potřeba předkládat požadované testy a osvědčení. Zároveň jsou také návštěvníci povinni při pobytu v dané destinaci nosit ochranu úst a nosu. Pokud ve vysokých teplotách nechcete nosit nepohodlné respirátory, můžeme Vám nabídnout řešení v podobě 3D NANOroušky FFP2/3 pro běžné nošení. Tento produkt má díky nanotechnologiím ochranu proti UV záření díky čemuž se rouška nezahřívá a také disponuje chladivým efektem. Veškeré vlastnosti a kvality NANOroušky ExpertGel jsou uveden v dalším článku.