Jak správně vybrat respirátor, roušku nebo NANOroušku?

Již déle než rok se celý svět potýká s pandemií nemocí COVID-19. V kontextu šíření tohoto virového onemocnění jsme museli přijmout za své nošení roušek či respirátorů. Vzhledem k tomu, že jsou tyto ochranné pomůcky součástí našeho každodenního života, neměl by být výběr respirátoru či roušky podceněn. A to i v době, kdy se pandemická situace zlepšuje, by se měl ve zvolené variantě ochrany cítit komfortně. Jak si tedy vybrat vhodnou ochranu? Jaký typ ochrany splňuje dva nejpodstatnější požadavky, a to dostatečnou ochranu a pohodlnost?

Nejprve je potřeba vymezit rozdíl mezi pojmy rouška a respirátor. Co si představit pod těmito ochrannými pomůckami?

 Pojďme se podívat na roušku

Rouška_upraveno

Je malý kus látky nebo jiného materiálu určený k zahalení nosu a úst.

Rouška zachycuje bakterie a viry, které se přenáší v kapénkách a aerosolech z úst a nosu nositele roušky. Zjednodušeně lze říct, že nositel roušky chrání své okolí, nikoliv však sebe. Často je tato ochrana narušena nesprávným nasazením v oblasti nosu a tváří. Je potřeba také zmínit životnost roušky, jelikož je žádoucí roušku vždy po několika hodinách vyměnit. Doba nošení je pak také ovlivněna dalšími faktory jako zvlhnutí či namočení. Pokud k takové situaci dojde, rouška přestane mít ochranné účinky.

Momentálně nejznámější jsou jednorázové chirurgické roušky. Ty je nutné, po uplynutí doby uvedené v návodu, vyměnit za nové.

Další známý druh roušek jsou roušky látkové. Ty mohou obsahovat několik vrstev a rovněž mohou mít všitou vnitřní kapsičku, která slouží pro vložení filtru. Velkou výhodou těchto roušek je, že je lze sterilizovat a používat opakovaně.

Nejnovějším pokrokem ve výrobě roušek je využití nano technologií konkrétně nanovláken, díky kterým se může vytvořit velmi hustá síť vláken zabraňujících nejen propuštění, ale také vdechnutí částic. Tyto částice mohou způsobovat respirační problémy. Lehkost uvedeného materiálu umožnuje lepší prodyšnost a je tak vhodná pro osoby s dýchacími obtížemi. Tyto roušky jsou také velmi ekologické díky možnosti používat je, při vhodné manipulaci opakovaně. 

Jak je to s proklamovanými respirátory?

Respirátor_upraveno

Je ochranná pomůcka, která zakrývá nos a ústa a slouží k zamezením přístupu částic z vnějšího prostředí. Velikost prostupných částic je pak dána druhem respirátoru. Nejčastěji se lze setkat s označením respirátorů FFP1, FFP2 a FFP3 (takto označené respirátory jsou vyrobeny dle evropské normy EN 149+A1). Dále se lze setkat s označením N95 (podle americké normy NIOSH-42CFR84). U označení FFP platí, že čím vyšší číslo je za zkratkou uvedeno, tím menší částice je respirátor schopen zachytit.

Respirátor FFP1 je schopen zachytit prachová částice cca o velikosti 3,0 mikrometrů.

Respirátor FFP2 zachytí jemnější prachové částice, dále pak kouř, pyly a také viry a bakterie do velikosti 0,6 mikrometrů. Tento typ respirátoru lze považovat za vhodnou ochranu pro snížení nákazy koronavirem. Filtrační účinnost je minimálně 94 %.

Respirátor FFP3 je schopen zachytit částice jemného toxického prachu, dále pak azbestová vlákna, viry a bakterie do velikosti 0,3 mikrometrů. Tento typ lze považovat za vhodnou ochranu pro snížení nákazy koronavirem. Filtrační účinnost je 99 %.

Respirátor N95 zachytí částice do velikosti 0,6 mikrometrů a účinnost je minimálně 95 %. Vlastnosti respirátoru s označením N95 jsou tak velmi podobné vlastnostem respirátoru s označením FFP2.

Respirátory kromě specifického označení mají také různé velikosti a tvary. Nejprodávanější velikost je velikost M. Vždy je tak potřeba nastudovat velikostní tabulku u vybraného výrobce. Respirátory jsou ve většině případů jednorázové. Pokud máte zájem o respirátor pro více použití, jedná se o polomasky s výměnnými filtry.

 

Ideální řešení v podobě kombinace roušky a respirátoru

Naše společnost nabízí ideální kombinaci v podání 3D NANOroušky FFP2/3 s možností vložení ochranných filtrů odpovídajícím kvalitě FFP2+.

NANOrouška je velmi lehká, prodyšná a více než 200krát pratelná. Díky nastavitelným šňůrkám má rouška lepší přilnavost, zabraňuje tak mlžení brýlí a velikost je univerzální. Dalšími výhodami jsou technologie jako UV-CUT, díky které se rouška nezahřívá a zabraňuje škodlivému UV záření. Anti-odol je vlastnost, jež umožňuje roušce přirozeně odolává pachům. V neposlední řadě je potřeba zmínit patentovanou technologii 3D NANOfilmové ochrany, jež zamezuje prostupu extrémně malých částic, jako jsou například pyly.

Součástí balení jsou také 5-ti vrstvé 3D NANOfiltry, které do roušky jednoduše vsunete. Kvalita filtrů odpovídá standardům FFP2+ s účinností 99 % a zachycením částic do 0,075 mikrometrů. NANOfiltr lze dezinfikovat alkoholem a můžete jej použít až 10 x. 

 

Proč je tedy naše nabídka ta nejlepší?

  • Jedná se o vhodné skloubení roušky a respirátoru (roušku můžete využívat v budoucnu i jako ochranu před pyly)
  • Vysoká kvalita filtrů. Zachytí částice do 0,075 mikrometrů účinností 99,8 %.
  • Udržitelnost, díky nanotechnologiím je možné roušku až 200krát vyprat a nezatěžujete tak životní prostředí
  • Delší životnost filtrů. Filtr je možné až 10x dezinfikovat a znovu použít.
  • Univerzální velikost, lehkost a přilnavost (už žádné mlžení brýlí).

 

Níže lze také vidět srovnání cenových nákladů dostupných ochranných pomůcek využívaných za jeden rok.

srovnani_rousek