Co se stane, když opakovaně použijete jednorázový respirátor?

čl.15

Skoro každý z nás se někdy za poslední rok ocitl v situaci, kdy potřeboval v rychlosti využít respirátor. Zrovna však nikde na dosah žádný nový a zabalený respirátor nebyl. Jediná možnost byla využít již použitý respirátor, který jsme si doma odložili. Co může opakované používání jednorázového respirátoru způsobit?

Opakované používání jednorázového respirátoru bez provedení dezinfekce může ohrozit naše zdraví, nejen z pohledu nakažení virem COVID-19, ale také z důvodu množení kožních bakterií nebo dalších patogenů. Tyto bakterie a patogeny mohou škodit našemu dýchacímu ústrojí a pleti. Můžeme tedy jednorázové respirátory dezinfikovat?

Studie tvrdí, že ano. Opětovné využití je však na vlastní odpovědnost. Pokud se jedná o soukromé použití respirátoru FFP 2 například pro nakupování, nepředpokládá se, že bude respirátor dlouhodobě vystaven vysokému riziku patogenů. Pokud tedy respirátor využíváte pouze na kratší dobu, můžete jej využít znovu. Respirátor lze využít znova pouze jednou a může jej využít pouze ta stejná osoba, která respirátor již využila!

Proč právě jednou a pouze stejná osoba?

Při nošení respirátoru každý z nás na respirátoru zanechá své vlastní patogeny, zejména nosní, krční a kožní flory. Tyto patogeny nelze zcela zlikvidovat pomocí domácí dezinfekce respirátorů, a tak jej opakovaně může využít pouze stejná osoba.

Z vědeckých studií vyplývá, že se některé infekční patogeny výrazně snižují na povrchu respirátoru až po několika dnech. Pokud tedy chcete respirátor využít ještě jednou po jeho použití, nemělo by k tomu dojít následující den. 

Jak respirátor dezinfikovat?

Respirátor FFP2 můžete sterilizovat suchým vzduchem při teplotě 80°C po dobu 60 min. Žádné vlastnosti respirátoru se při této teplotě nezmění. Teplota však musí být po dobu 60 minut stabilní a nesmí se snižovat. Tento postup dezinfekce je však doporučen provést pouze jednou. Za jeden týden tak snížíte počet použitých respirátorů z 7 kusů na 4 ks.

Zdá se Vám tato možnost dezinfekce složitá?

Dejte šanci Nano technologiím. 3D NANOroušku FFP2/3+ můžete opakovaně použít až 200 krát. NANOroušku je možné opakovaně prát nebo dezinfikovat dezinfekční sprejem a její vlastnosti se nijak nemění. NANOrouška odpovídá kvalitám respirátoru FFP2 a pokud chcete být ještě víc v bezpečí, můžete využít vkládací filtry, jež jsou součástí balení (celkem 3ks) Tyto filtry odpovídají kvalitě FFP3+ a každý z nich můžete po dezinfekci využít až 10krát. Nepřipadá Vám využívání této NANOroušky lepším řešením? Pokud se chcete dozvědět více o kvalitách a funkcích této NANOroušky FFP2/3+ přečtěte si článek: Vlastnosti 3D NANOrouška FFP2/3 ExpertGel